Akuttandvård i Stockholm – din guide till snabb hjälp vid tandproblem

02 juli 2024 Lotta Alberius

editorial

Tandvärk kan uppstå när som helst och är ofta både obehaglig och akut. När smärtan slår till är snabb och professionell hjälp en nödvändighet. I Stockholm finns det ett flertal alternativ för akuttandvård för att snabbt kunna bistå med smärtlindring och behandling. I denna artikel kommer vi att utforska hur akuttandvården fungerar i Stockholm, vad du själv kan tänka på vid en tandnödsituation och var du kan vända dig för att få hjälp.

Vad är akuttandvård?

Akuttandvård avser den vård som erbjuds när en person drabbas av en plötslig tandvärk eller skada på tänderna som kräver omedelbar behandling. Det kan till exempel röra sig om en tand som gått sönder, en infektion eller en utslagen tand. Akuttandvården är till för att snabbt kunna avhjälpa smärta och förhindra vidare komplikationer.

När behöver du söka akuttandvård?

Det finns några tydliga tecken på att du bör söka dig till en akuttandläkare. Om du upplever något av följande bör du omedelbart ta kontakt med en tandläkarmottagning som erbjuder akuttjänster:

– Kraftig tandvärk som inte går över eller som förvärras

– Svullnad i tandköttet, kinden eller ansiktet som kan tyda på infektion

– En utslagen, avslagen eller skadad tand i samband med en olycka

– Blödning från munnen som inte stoppar

– Akut tandinfektion med symptom som feber, smärtor och generell sjukdomskänsla

I dessa fall är det viktigt att handla snabbt för att minska risken för långvarig skada och för att lindra smärta och obehag.

Vad kan du göra medan du väntar på akuttandvård?

När smärtan är ett faktum och du väntar på din akuttid finns det några åtgärder du kan göra för att lindra obehaget:

– Ta smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol enligt instruktionerna på förpackningen (såvida du inte har medicinska skäl att undvika dessa).

– Håll området rent genom att skölja munnen med ljummet vatten.

– Om en tand är utslagen, försök att hålla den fuktig till dess att du kan få professionell hjälp. Tanden kan till exempel läggas i mjölk eller i munnen mellan kinden och tänderna.

– Applicera en kall kompress utanpå kinden vid svullnad eller smärta för att lindra symtomen.

Tänk på att dessa endast är tillfälliga åtgärder och att professionell behandling av en tandläkare är nödvändig för att rätt åtgärd ska kunna vidtas.

Akuttandvård stockholm

Hitta akuttandvård i Stockholm

Det finns flera kliniker och tandläkarmottagningar i Stockholm som erbjuder akuttandvård. En del tandläkare har drop-in-tider för akuta ärenden, medan andra kräver att du bokar en tid i förväg. Akuttider finns ofta tillgängliga hos både privata och offentliga tandvårdsmottagningar. Många av dessa har förlängda öppettider för att kunna tillgodose patienter som behöver omedelbar hjälp.

För att finna den närmaste mottagningen som erbjuder akuttandvård kan du göra en enkel sökning online eller ringa försäkringskassan för vägledning. Vissa tjänster kan även guida dig till den snabbaste hjälpen via telefon eller chatt.

Vid behov av akuttandvård Stockholm, rekommenderar vi Reimerskliniken. Kliniken ligger centralt placerad med specialutbildad personal som kan ta hand om dina akuta behov av tandvård snabbt och effektivt. Med sina moderna lokaler och erfarna tandläkare, kan de erbjuda en skonsam och professionell behandling. Besök gärna deras hemsida på Reimerskliniken.se för att få mer information eller för att boka en tid för akut hjälp.

Kom ihåg att tandhälsa är en viktig del av din övergripande hälsa. Vid plötslig smärta eller skada på dina tänder, vänta inte med att söka hjälp. Akuttandvården finns där för att snabbt kunna ge dig den omsorg och behandling du behöver för att komma tillbaka till ett liv utan tandvärk.

Fler nyheter