Allt du behöver veta om foglossning under graviditet

11 juni 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Foglossning är en vanlig åkomma som många gravida kvinnor upplever. Det är en naturlig process där kroppen förbereder sig för förlossningen, men den kan även medföra smärta och obehag. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad foglossning är, dess symtom och hur man kan hantera den.

Vad är foglossning?

Foglossning, eller bäckenuppluckring som det även kallas, inträffar när hormonet relaxin ökar i kroppen under graviditeten. Relaxin gör så att ligamenten i bäckenet mjukas upp och blir mer elastiska för att underlätta barnets väg genom bäckenet under förlossningen. Även om detta är helt naturligt och nödvändigt, kan det leda till smärta och obehag hos den gravida.

Symtom på foglossning

Den mest framträdande indikationen på foglossning är smärta. Denna smärta kan vara lokaliserad i själva bäckenet, men även i ländryggen, höfterna, ljumskarna och ibland även stråla ner i benen. Smärtan kan variera från mjuk och molande till skarp och intensiv. Den kan förvärras av vissa aktiviteter såsom att stå, gå, vända sig i sängen eller att gå i trappor.

foglossning

Hantering av smärtan

Det finns flera sätt att lindra symtomen och hantera smärtan som kommer med foglossning. Här är några strategier.

Anpassning av aktiviteter

Undvik aktiviteter som förvärrar smärtan. Detta kan inkludera att lyfta tunga föremål, stå eller sitta under långa perioder, och vissa typer av fysiska övningar. Att vila och att ta det lugnt när smärtan tilltar är också viktigt.

Stöd för bäckenet

Användning av ett bäckenbälte eller graviditetsstödbyxor kan hjälpa till att stabilisera bäckenet och lindra omfördelningen av vikt och tryck som orsakar smärta. Dessa finns att köpa på apotek eller hos specialiserade butiker för graviditetsprodukter.

Fysioterapi

Professionell hjälp från en fysioterapeut som specialiserat sig på graviditetsrelaterad smärta kan vara av stor nytta. En fysioterapeut kan ge råd om anpassade övningar och stretching som kan stärka musklerna runt bäckenet utan att förvärra smärtan.

Smärtlindring

Överdiskmedicin, såsom paracetamol, kan användas enligt rekommenderad dosering för att hantera smärtan. Dock bör man alltid konsultera en läkare eller barnmorska innan man intar någon form av medicin under graviditeten.

Varaktighet och påverkan på förlossningen

För de flesta kvinnor försvinner symtomen på foglossning något efter barnets födelse, eftersom kroppens relaxinnivåer minskar. Det är sällsynt att foglossning har någon negativ effekt på själva förlossningen, men det kan påverka kvinnans rörelseförmåga under förlossningens gång.

Sammanfattning

Foglossning kan vara en utmanande del av graviditeten, men det finns metoder för att hantera smärtan och bibehålla en god livskvalitet. Genom att förstå vad foglossning innebär, erkänna symtomen och ta till sig av de strategier som finns för hantering av smärtan, kan gravida kvinnor finna lättnad. Kom ihåg att det är viktigt att lyssna på din kropp och söka professionell hjälp när det behövs.

Fler nyheter