Vi reder ut begreppen naprapat och kiropraktor – vad är skillnaden?

13 mars 2023 Veronica Jansson
naprapat Luleå

editorial

Naprapater och kiropraktorer fokuserar båda på att hjälpa människor att hantera smärta i leder och muskulatur. Det finns dock viktiga skillnader mellan dem.

Sammanfattningsvis använder kiropraktorer mer direkta manuella tekniker, medan naprapater fokuserar på mjukvävnadsmanipulation och biomekaniska obalanser. Båda har potential att minska smärta och förbättra en persons allmänna hälsa. I slutändan är det viktigt att prata med din vårdgivare om vilken metod som är rätt för det du har behov av.

Vad gör en naprapat

Naprapater är läkare som specialiserar sig på diagnostik och behandling av sjukdomar i rörelseapparaten. Detta inkluderar ledsmärta, ledbandsförlängningar, seninflammation, ischias och andra tillstånd som orsakar obehag och begränsar rörligheten. Naprapatisk medicin bygger på antagandet att en persons fysiska välbefinnande är nära kopplat till följande områden: struktur, fysiologi, näring, mentala och emotionella tillstånd.

Det finns en mängd olika manuella terapier som massage, manipulation och mobilisering för att lindra smärta och förbättra rörligheten. Även träningsterapi för att stärka det drabbade området eller hjälpa till att korrigera obalanser i hållningen. Dessutom kan en naprapat i Luleå föreslå livsstilsförändringar för att minska stress och främja läkning. Traditionella behandlingar som används är akupunktur, örtmedicin och näringstillskott vid behov.

Naprapatisk medicin är ett växande område med många potentiella fördelar för patienter som lider av smärta i muskulatur och leder.

image

Det här är en kiropraktor

Kiropraktorer specialiserar sig på diagnostik och behandling av sjukdomar i rörelseapparaten. De använder en mängd olika praktiska terapeutiska tekniker, inklusive manipulation eller justering av ryggraden, lederna och mjukvävnader, för att korrigera problem som kan orsaka smärta och andra symtom i hela kroppen. Förutom ryggmärgsbehandling rekommenderas också livsstilsförändringar, såsom kost- och motionsändringar, för att stärka kroppen och minska symtomen. Kiropraktisk vård används ofta tillsammans med andra medicinska behandlingar för att åtgärda kronisk smärta eller skador i muskulaturen.

Kiropraktorer kan också utföra röntgen- och MRT-undersökningar, för att diagnostisera källan till patientens smärta eller skada. Även ultraljud, elektrisk stimulering, massagebehandling och andra behandlingar används. Målet med behandlingen är att minska smärta, förbättra ledrörligheten och öka det allmänna välbefinnandet.

 

 

Fler nyheter